Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 57 Gäste online

********** PO ČEMU SE KOPRIVNA POZNAJE **********

image 0image 1image 2image 3image 4image 5image 6image 7image 8image 9image 10image 11image 12image 13image 14image 15image 16image 17image 18image 19image 20image 21image 22image 23image 24image 25image 26image 27image 28image 29image 30image 31image 32image 33image 34image 35image 36image 37image 0image 1image 2image 3image 4image 5image 6image 7image 8image 9image 10image 11image 12image 13image 14image 15image 16image 17image 18image 19image 20image 21image 22image 23image 24image 25image 26image 27image 28image 29image 30image 31image 32image 33image 34image 35image 36image 37

 

Stara zemljana furuna-dvojnice
Vaso Mrkonjic iz Vranjaka
 

U najstarijem vremenu vatra se ložila samo na ognjištu kuće, a nešto kasnije i u furunama u sobi. I ognjište je bilo centar kućnog života.
Verige su bile sastavni deo opreme za ognjište. Visile su o verižnjači i služile za vješanje kotlića u kome se kuvala hrana.
Peka je bila oblika polulopte, prečnika  40-50cm na vrhu sa drškom, pravljena od posebnog materijala, tuča. Služila je za pečenja na ognjištu, tako što su ispod nje stavljane tepsije u kojima se kuvala hrana.
Sadžak je od metalnih šina, na tri noge, i služio je kao držač sudovima sa hranom pri kuvanju ili pečenju na ognjištu.
Maše  su od dve metalne tanje šipke na jednom kraju spojene i služile su za hvatanje prenos žige – žare na ognjištu.
Tronošci i skemlije na nižim ili višim nogama služe za sjedenje.
Lopar je drvena daska, obično kružna sa kraćom ili nešto dužom drškom. Služio je za postavljanje umešenog hleba na ognjište.
Naćve su kao omanje korito i služe za pripremanje testa. U donjem delu između nogara je prostor za usprem brašna, posuđa i slično.
Stupa je od stabla drveta, u njoj se kao u metalnom avanu drvenim tučkom sitnila osušena paprika, špice - sjemenke bundeve, čak i pržena kafa.
Šiš  je izrađen od lima oblika valjka sa  izrezanim  otvorom i klizećim poklopcom. Tijelo šiša pričvršćeno na dužu metalnu šipku i služi za prženje kafe na vatri.
Mlin za kafu je u obliku metalnog valjka, sa ručicom za okretanje, a unutar valjka je drobilica pržene kafe.
Furuna je zemljana peć u sobi, a služi za spremanje hrane i zagrejavanje prostorije. Pravili su ih majstori zvani  furundžije.
Sinija  je sto od daske prečnika 100-130cm sa nogama visine 20-30cm okruglog obilka.
Rešeto - sito, kopren je kružna pločica i mrežasto dno. Služi za prosijavanje brašna. Kopren je isto što i rešeto, samo je dno koprena gušće od sita. Brašno koje ostane u situ posle isijavanja je hrana za stoku.
Kadanj je okruglog oblika, sa unutrašnoom šupljinom prečnika oko 40 cm i visine oko 80cm sa dnom podpođenim daskom. Sličan je buretu. Služi za čuvanje brašna, žitarica, pasulja i slično.
Astal, sto je ranije malo koja porodica imala. A kada se pojavio služio je za serviranje hrane umjesto sinije, ali samo u svečanim prilikama. Za sjedenje oko stola služile su klupe ili stolice ručne izrade.
Klupa je drveno sedalo, napravljena od tri daske, dvije manje koje su uspravne, a treća horizontalna, zakovana za njih.
Tronožac je pravljen od jedne daske polukružnog oblika sa tri rupe u koje su postavljene drvene noge. Kupovao se kod Karavlasa.
Skemlija je iste izrade kao i klupa, samo što je manja.
Valjuga je četvrtasti odrezak od četvrtastog drveta (grede) i služila za sjedenje,a često i za spavanje umjesto jastuka.Tako se često moglo čuti u narodu „Valjugu pod glavu pa spavaj“.
Sanduk za rublje sa sobom je donosila djevojka pri udaji što je predstavljalo i dio seksane. Bio je dužine oko 80 cm širine oko 40cm i dubine oko 60cm, sa drvenim poklopcem i bravicom za zaključavanje. Poklopac je bio ukrašen sa likom grančice i cvijetom. Zamjenjivao je sadašnje ormare. Ovaj namenski sanduk moja majka 1898 - 1986 koristila je do kraja svoga života.
Bešika ili kolijevka bila je sastavni dio stvari u kući, i zauzimala je svoje mjesto sve dok su se djeca rađala, kao i dok dijete ne prohoda. Nekada su pojedina djeca u nekim slučajevima spavala u bešici i kada prohodaju, jer je bilo toplije.
Posuđe zvano je i suđe. Bilo je raznovrsno, bakarno , limeno, zemljano, drveno. Od bakra su bile razne tepsije, tave, ćase, šerpe, lavori, ibrici - posude za vodu, džezve za kafu, kotlovi. Limenog posuđa bilo je malo.To su bile neke kante za svinjsku mast, kante za vodu, kotlići za svinjsko melo i drugo. Zemljano posuđe  se mnogo koristilo, radi  toga što  je  bilo  jeftinije. To su zemljani lonci u kojima  se  kuvalo na ognjištu. Lonci su se pokrivali ravnim kamenim pločama nađenim u potocima. Bilo je i nekih posuda za mlijeko, bardaci za vodu ili rakiju, ćupovi, gde su se čuvala sjemena, kadionice, solanici i slično. Drveno posuđe se koristilo za raznć potrebe u kućama, jer je otporno na lupanje. Kupovalo se kod Karavlaha.
Posuđe od drveta sačinjavali su drveni čanci za mliječne proizvode, korita za tucanje voća, karlice za miješanje tijesta, diježma za mužu krava, naćve, zastrug, mali drveni sud sa poklopcem, akov - posuda za vodu, kačići za sir, drvene kašike sa kojima se jedino  nekada u kućama služilo, kašike varjače za miješanje pure, solanici, čaše za vodu, ukrasne ploske za rakiju, kao i neki predmeti od pruća, korpe i manje korpice. Od drveta je bilo i čaša za vodu.
Tikva vrg kod nas se poznaje pod imenom vodena tikva. I danas se može naći. Koristila se za držanje vode prilikom rada na njivi, jer je laka za nošenje. Ova tikva je slična nekim današnjim staklenim servisima, sa širokim okruglim donjim dijelom - rezervarom, i tanjim izduženim dijelom grljkom. Kada se donji dio prepolovi - prereže dobije se posuda slična kutlači koja se zove rg, i obično je rg bio na izvorima - bunarićima i služio je za zahvatanje vode.
Buljak posebna vrsta male tikvice, veličine jajeta sa tanjim izduženim vrhom. Kada se gornji dio presiječe i očiste sjemenke dobije se prostor koji je služio za nošenje soli na njivi ili čobanima.
 

Izvor:
Koprivna-Tragom prošlosti
Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1448467
DanasDanas140
JučeJuče479
Ova SedmicaOva Sedmica619
Ovaj MjesecOvaj Mjesec6594
UkupnoUkupno1448467