Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 67 Gäste online

LOVCIU istoriji čoveka, to su najstarija zanimanja, Prva preživljavanja praistorijskog čoveka u njegovom kretanju ka napretku. U našem vremeu lov je postao neka vrsta sporta, iako ima i određenu ekonomsku korist.
Koprivna je poslije I sv. rata imala dobar broj lovaca. Organizacija lova nije bila čvrsta, nego je imala jedan vid samostalnog udruživanja. Iz tog vremena poznati su lovci Uroš Lazić, Miloš Marjanović, Vaso Marjanović, Radivoje Strugalović, Božo Grujić, Stevo Gostić, Milan Dujić, Nedeljko Đurić, Stojan Kostadinović, Stanko Lukić i Milan Vasiljević.
U prvoj polovini 20. vijeka, organizacija lovaca je čvrsta i zakonom određena. Takođe su neke životinje zakonom zaštićene od lova, jer im preti opasnost izumiranja. U sklopu propisa i određenih potreba, 1980. formira se lovačka sekcija u Koprivni. Za prvog predsjednika sekcije bira se Vaso Maroanović, a na sledećem izbornom sastanku sekcije 1985. dužnost predsjednika preuzima Vidović V. Slavko, koji ovu dužnost obavlja sve do 1991. godine. Posle građanskog rata 1995. na dužnost predsednika bira se Pero Lazić.
Lovačka sekcija u Koprivni čiji se broj kreće oko 30o članova, po svojoj aktivnosti ubraja se među najbolje sekcije na opštini. Tako na incijativu predsjednika sekcije Vidović V. Slavka izgrađuje među prvim od sela lovačku savremenu zgradu, na lokaciji brda Krečane dimenzije 8x5m, sa odgovarajućim namjenskim prostorijama i namještajenu. Zgrada je namijenjena za okupljanje lovaca, u svrhu odmora, izleta, radnih dogovora. Takođe je ova lovačka sekcija izgradila tri nadstrešnice dimenzija 5x4m, na brdima Pivnica u Osoju, Jezerine u Brguli i Maksimovića Rajonima u Maloj rijeci.
Nastrešnice su namijenjene da se grupe lovaca u datim momentima mogu skloniti od vremenskih neprilika, obedovati ili odmoriti. Pedesetih godina, prvog vuka u Koprivni odstrijelio je Stevo Gostić, a prvu divlju svinju Vaso Marjanović. Inače šume Koprivne naselljene su manje ili više divljim životinjama, kao što su vukovi, lisice, divlje svinnje, srne, zecovi, divlje patke, fazani, ptice štetočine, kao i druge životinje koje ne podliježu lovu.
Od najstarijih vremena, pa i danas postoje i krivolovci. Iako postoje zabrane, na razne načine krivolovci dolaze do ulova. Starinske sprave za lov postoje u selu i služe za odbranu od štetočina, gvožđa, zamke/sažmaci, mišovovke, ptičarke i sl. Gvožđa su od metala, ima ih više tipova, koje izrađuju kovači. Postavljaju se na pogodna mjesta, na stazama gdje se čeka životinja, te se zamaskiraju travom ili lišćem. Kada životinja nagazi gvožđa, aktivira se mehanizam, koji stiskanjem zubaca hvata nogu. Gvožđa se postavljaju kao zamka za vuka, lisicu, zeca ili tvora, dok krivolovci to rade i za srne. U zimskom periodu, ispod pole ili sandučića sipa se zrnasta hrana, koja mami ptice. Jedan kraj pole se podigne na mali štapić, koji je po sredini vezan kanapom. Drugi kraj kanapa drži dijete. Pri ulasku ptice dijete naglo trzne kanapom, pomijerajući štapić, tako da pola poklapa pticu.
Klonja je oblika pravougaonog sandučića, izrađena od tankih letvica ili sapletena od pruća. Vrata su sa oprugom ili u visećem položaju. Ulaskom ptica u potrazi za hranom, trzanjem špage, klipić se pomijera i vrata se zatvaraju, tako da ptica ostaje zarobljena. Pomoću tikve, ptice se love slično kao sa sandučićem. Sve ove sprave djeca koriste za hvatanje uglavnom sitnih ptica.
Puška sačmarica - ptičarka, koriste je djeca većeg uzrasta, ali i odrasli. Pomoću puške sačmarice ptice se ubijaju ili teže ranjavaju. Ovom puškom mogu se loviti i veće ptice kao vrane, svrake, kreje, žune
Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg


SVEČANO OBILJEŽEN VIDOVDAN - DAN OPŠTINE MODRIČA
Svetom liturgijom, polaganjem vijenaca i svečanom sjednicom Skupštine opštine građani opštine Modriča na svečan način obilježili su Vidovdan - Dan opštine Modriča. Obilježavanje Dana opštine počelo je služenjem svete liturgije i parastosa poginulim borcima za Republiku Srpsku u svim pravoslavnim hramovima na području opštine Modriča. Ispred Spomenika borcima za Republiku Srpsku u Modriči održan je poetski čas u okviru kojeg su sveštenici srpske pravoslavne crkve služili pomen za poginule borce nakon čega su prisutni položili cvijeće na spomen obilježje.
Cvijeće su položili načelnik opštine Modriča Mladen Krekić i zamjenik načelnika opštine Nikola Savić, predstavnici Skupštine opštine, predstavnici Opštinske Boračke organizacije, Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Udruženja ratnih zarobljenika i logoraša opštine Modriča i brojni prestavnici preduzeća, udruženja, ustanova i političkih partija. Nakon toga načelnik i zamjenik opštine, predstavnici Skupštine opštine i Opštinske boračke organizacije položili su cvijeće na Spomenik borcima NOR-a.


Zamjenik načelnika Nikola Savić uručio je plaketu:


Slavki Vidoviću iz Koprivne, za doprinos u radu i afirmaciji SRD „Optima“ lovačkog društva „Majna“, te doprinos u aktivnostimaza prosperitet svoje mjesne zajednice i afirmacije porodica poginulih boraca u društvenom životu.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
Weitere Beiträge...
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1450728
DanasDanas5
JučeJuče379
Ova SedmicaOva Sedmica5
Ovaj MjesecOvaj Mjesec8855
UkupnoUkupno1450728