Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 81 Gäste online

Božić 

Simbolika Badnje večeri


Badnji dan proslavlja se dan uoči Božića i neizostavni je dio božićnih običaja. Naziv je dobio po sječenoj grani hrasta - badnjaku, svetom drvetu Slovena, koji se na Badnji dan siječe i obredno pali.
Badnjak ima posebno mjesto u srpskoj kulturi, a prije sječenja se drvetu poželi „dobro jutro“, čestita mu se praznik i moli se da donese zdravlje i sreću porodici. Drvo se zatim posipa žitom , drvo se uvijek zasijeca sa istočne strane jer ono treba da padne na istok. Granu bi trebalo odsjeći iz prvog udarca, a najviše tri, da se „ne muči drvo“. Ako badnjak ne padne ni posle trećeg udarca, mora se kidati rukama

Loženje badnjaka je središnji element simbolike rađanja novog sunca, jer ovaj važni dan slijedi odmah nakon zimske kratkodnevice.
Obredno sečenje badnjaka
Mladi hrast se spaljivanjem daje ognju u čast novoj godini, a obilje varnica koje lete u nebo simbolišu bogatstvo roda i prinosa. Običaj sjeečenja badnjaka vezuje se za drvo koje je vitlejemski pastir Josif odneo u hladnu pećinu da zagreje tek rođenog Hrista i njegovu majku. Prema srpskim običajima, kada odabere odgovarajuće drvo, domaćin se okrene istoku, tri puta se prekrsti, pomene Boga, svoju slavu i sutrašnji praznik, uzima sjekiru u ruke i siječe badnjak.


Posipanje žita i slame
 

Posipanje žitom na Badnji dan i Božić simbolično je sjećanje na žito koje je Majka Božja bacala stoci koja je bila u štali da stoka ne bi grizla slamu iz Hristovih jasli. Kađenje doma simboliše darove - smirnu i tamjan koji su donošeni kao darovi novorođenom Isusu. Orasi u slami u uglovima kuće simbolišu vlast Božju na sve četiri strane svijeta. Kada se unesu pečenica, badnjak i slama, ukućani svi zajedno stanu na molitvu, pomole se Bogu i čestitaju jedni drugima Badnje veče i sjedaju za trpezu.
Pogača koja se lomi simboliše riječi Isusove „Ja sam hleb živi“, a vino krv njegovu. Riba je simbol Sina Božjeg, so božanske sile, a med sladosti vječnog života pod okriljem Boga. Svijeća koja se pali za Badnji dan i Božić predstavlja svjetlost Božju i simboliše Isusove reči „Ja sam svjetlost svijetu“.
Važan smisao Badnje večeri je okupljanje sve djece za posnom trpezom. Za večeru se priprema neparan broj posnih jela, što ima veze sa kultom predaka. Jelo protiče u miru i tišini, a ako je neko u svađi, na Badnji dan običaj je da se obavezno pomire.


Jelovnik za badnju trpezu


Jelovnik za Badnje veče ponavlja se iz godine u godinu i gotovo se nikada ne mijenja. Domaćica treba da mijesi badnjačkui pogaču bez germe, koja se za vrijeme večeri lomi, umesto da se siječe. Od jela, na stolu pored hljeba i soli, treba da se nađe i riba pržena na ulju, med, vino i pasulj (obično prebranac). Svaki dio ove praznične posne trpeze ima svoju simboliku. Badnjačka pogača i riba simbolišu samog Isusa. So je sila božanska, koja čuva djelo božje, kao što so čuva hljeb i ribu od truleži.
Vino predstavlja krv Spasiteljevu kojom je na Golgoti dao otkup Bogu za ljudske grijehe, dok med simboliše sladost vječnog života.
Pored ovoga, na sto se postavlja božićna svijeća i sito ili tepsija u koju domaćica stavlja četiri velike rumene jabuke, žito, kukuruz, novac, suve šljive i orahe. Sve to simbolično predstavlja želju za berićetom i dobrim životom u kući.
Pred ovakvom badnjačkom večerom domaćin se prekrsti, zapali svijeću, okadi trpezu, pročita molitvu Gospodnju, razlomi kolač i porodicu ponudi večerom, pri čemu se uz čaše vina dižu zdravice.


Badnja trpeza

Badnja večera je poslednji posni obrok pred božićne praznike. Iako posna, badnja večera je, prema našim običajima, uvijek bogata. Uz ribu, drugo glavno jelo je posan pasulj prebranac, a večera se završava suvim voćem, kompotima, posnim pitama i kolačima.
 

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
Weitere Beiträge...
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1450732
DanasDanas9
JučeJuče379
Ova SedmicaOva Sedmica9
Ovaj MjesecOvaj Mjesec8859
UkupnoUkupno1450732