Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 88 Gäste online

VAŠI PREDLOZIKad u Koprivni uđete u nečiju kuću,dobar domaćin će vas ponuditi kafom,rakicom,ručkom…
Vi ste sad ušli na zavičajnu stranicu Koprivne i jako nam je žao što vam ne možemo ponuditi Koprivnsko posluženje-gostoprimstvo, ali vas zato u ime Koprivljana pozdravljamo i želimo Vam lijep boravak na našoj i Vašoj web stranici koprivna.com.
Web stranica www. koprivna.com Vam omogućava da radite mnoge zabavne stvari kao što su objavljivanje informacija, vijesti, reportaža, tekstova, komentara, slika,zapisa i drugih sadržaja. Kada objavite nešto na stranici www. koprivni.com, Vi postajete vlasnik tog sadržaja.
Uz fotografiju/zapis mora da stoji ime autora, a ako je zapis preuzet iz nekog izvora ili medija, mora da piše i odakle je preuzet.

Da bi održali prijatnu atmosferu, molimo Vas da svoje poruke usklade sa opštim kulturnim i društvenim normama, bez vrijeđanja i provociranja.
Uvažavajte druge onako kako biste željeli da Vas uvažavaju. Različita vjerska, etnička, polna i rasna pripadnost ne smije biti povod za sukob među korisnicima. Ukoliko imate neki problem i želite da ga izložite ,opišite svoj problem što detaljnije možete jer naš sajt nije jednosmerna ulica za Vas smo uvijek tu!
Vaše sugestije, predlozi, primjedbe i naravno kritike su dobrodošle, jer sajt će biti dobar samo onoliko koliko ste vi zadovoljni njime.
Ako smatrate da nismo ispunili svoja obećanja ili Vaša očekivanja, molimo Vas da nas o tome odmah obavijestite kako bismo preduzeli korektivne mere i poboljšali uslugu za naše posjetioce. Mi smo samo u obavezi da pregledamo materijale a sadržaji za koje znamo da krše naša prava neće biti objavljeni, odnosno biće obrisani.
Volimo čuti Vaše mišljenje!
Svi vaši komentari i sugestije vezane uz ove teme ,stranicu ili zavičaj Koprivnu su dobrodošle.

Stoga pišite nam na : Diese E-Mail-Adresse ist gegen Spambots geschützt! JavaScript muss aktiviert werden, damit sie angezeigt werden kann.
Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg


 

 

  

Oj narode, ispod Duge Njive... 

Pored starih običaja, nošnje i narodne arhitekture, Koprivna ima još jedan biser koji odolijeva modernom vremenu - to je izvorna pjesma. Istina, to je pjesma koja se pjeva na cijeloj Trebavi, ali i na Ozrenu i u Posavini.

Naši stari pamte, a predanja govore da je u ovom kraju nekada bilo dosta gajdi i gusala. Gajde su isčezle negdje početkom 20. vijeka, a gusle su se održale i poslije II sv. rata.

Uz pomenute instrumente valja dodati šargiju i dvojnice, koji su se održali, pa i danas svojim zvukom oživljavaju uspomene. Tu je i violina koja je u ovim krajevima vjerovatno zamijenila gajde.

Šargija spada u žičane instrumente kod kojih se zvuk proizvodi trzalicom ili terzijanom. Sastavljena je iz dva drvena dijela, kutlače i repa. Obično je bez otvora,sa par malih rupica na dasci kutlače, uglavnom ima četiri žice pričvršćene čivijama na vrhu repa, na kojemu su obilježena polja (perdeta). Svira se uz samu šargiju, ili služi kao pratnja violini. Šargiji su posvećeni i mnogi stihovi:

-Oj šargijo, drvo javorovoko te sviro,

nikad ne bolovo!

-Šargijo sam tri godine dana

potrošio sepet terzijana.

-Šargijašu, tvoji terzijani

šargijaju bolje nego lani.

-Oj šargijo, moja vjerna drugo

dabogda mi svirala zadugo.

Dvojnice su se svirale najčešće solo i nekako su uglavnom vezane za čobansko zanimanje.

Ovi instrumenti su opšte poznati, ali ih način izvedbe kod ovdašnjih Srba čini karakterističnim i originalnim. Od šargije i violine je neodvojiva tipična trebavska pjesma. Njen nastanak i razvoj su veoma starog datuma. Spominju ih još pisani vizantijski izvori kada beleže dolazak, seobu slovenskih plemena na Balkan. Kroz dugo vreme do savremenosti oni imaju svoj prirodni razvoj kao i pjesme koje su na njima svirane. Danas ih nazivaju izvorna ili narodna muzika i pjesma.

Kod Trebavaca pjesma je nešto brža, razgovjetnija i otpjevana višim glasom, a bez orijentalnog patosa, koji je nanos i ostatak viševekovne turske okupacije. Na Trebavi se pjeva isključivo dvoglasno. Drugi glas bi nadvisivao prvi i završavao otegnutim jecanjem, dok bi se prvi završavao naglim padom tona.

Pjesme su ispjevane najčešće u desetercu. Kajde su različite, ali se ipak mogu podijeliti u tri vrste. Prve su, takozvane vezane, kao na primjer:

-Ašikuju Mićo i Anica,

ašikuju osam godinica,

kad deveta godina nastade

Mićo umre, Anica ostade...

Druga vrsta pjesama je u odvojenim stihovima:

-Osječani i Kožuhe ravne i Koprivna, to su sela fina.

-Oj Koprivno sa pet zaseoka, grudo zlata od stotinu oka.

-Oj narode, ispod Duge Njive, naša braća pod Ozrenom žive

-Doboj, Ozreni Trebava brate izvorna se pjeva, neka znate!

U treću grupu spadaju pjesme sa refrenima, što više karakteriše izvorno pjevanje novijeg vremena.

Pjesme su prigodnog karaktera, a nemali broj je ispjevan i o ljubavi. Odlikuju se blagom satirom iz seoskog života.

-Imam jednu namjeru odavno

svoju konu ljubit vodoravno.

-Sanjaj, dragi, na grudima mojim

ja se više nikoga ne bojim.

Današnje pjesme, gledane kao celina su nešto izmijenjene u odnosu na one iz starih vremena, kako u kajdi tako i u onome o čemu pjevaju, što je i razumljivo jer su se vremena promjenila. Žitelji Koprivne i cijele Trebave ostali su vjerni svojim izvornim pjesmama.

Značajno je i to, da se u susjednim predjelima (Ozren, Krnjin, Vučjak i Posavina) pjevalo slično ili potpuno isto, kako kod Srba, tako i kod Hrvata. Ponekad se, kao uspomena na gusle, njegovalo i pjevanje uz debelu žicu violine. Pjesme su izvođene solo, a bile su najčešće šaljivog sadržaja. Način izvođenja je isti kod žena i kod muškaraka, a nerijetko su pjevali i zajedno ili su se natpjevavali.

- Mala moja, na popravni pala

iz ljubavi ništa nije znala.

- Da sam, dragi, ja do toga došla,

sigurno bih sa peticom prošla.

- Čitala sam članak u Areni

da su momci po sniženoj cijeni.

- Piše, mala, u Oslobođenju

čitav članak o tvome poštenju.

- Došo lola, ništa ne govori,

samo gleda kako lampa gori.

- Mala moja, bila si mi mila

dok se nisi lagat naučila.

Dakle, izvorna pjesma, ona vesela djevojačka i momačka, jedno je divno i neprebolno sjećanje ljudima sa Trebave, ma gdje oni živjeli, sjećanje koje umire pjevajući.

 

Vojo Stjepanović

 

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
Weitere Beiträge...
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1450733
DanasDanas10
JučeJuče379
Ova SedmicaOva Sedmica10
Ovaj MjesecOvaj Mjesec8860
UkupnoUkupno1450733