Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 20 Gäste online

VaskrsVaskrs je najveći hrišćanski praznik u godini.
To je dan radosti vječne, dan kada je Hristos, bezgrešni Sin Božiji i Sin Čovečiji, pobedio smrt.
Hrišćanska vjera bez Vaskrsenja nema smisla. Gospod Isus Hristos je svojim čudotvornim vaskrsenjem pokazao svoju božansku moć, pobedio smrt i đavola i otvorio nama put u život vječni. Gospod Isus Hristos je svojim čudotvornim vaskrsenjem potvrdio pobjedu života, svetlosti i radosti u vjeri našoj.
Vaskrs je praznik nad praznicima. To je pokretan praznik, koji uvek pada u nedelju, prvu iza punog mjeseca, posle proljećne ravnodnevnice.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
VASKRS

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. Toga dana je Gospod Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih, pobijedio smrt i svim ljudima od Adama i Eve do poslednjeg čovjeka na zemlji darovao vječni život. Zbog značaja ovoga praznika, svaka nedjelja u toku godine posvećena je Vaskrsu i svaka nedjelja je mali Vaskrs. Vaskrs spada u pokretne praznike, i praznuje se posle jevrejske Pashe, u prvu nedelju posle punog mjeseca koji pada na sam dan proljećne ravnodnevnice, ili neposredno posle nje, nikada pak ne prije te ravnodnevnice. Najranije može da padne 4. aprila,a najkasnije 8. maja po novom kalendaru.
Za Vaskrs su, takođe, vezani lijepi običaji u našem narodu. U cijelom hrišćanskom svijetu, pa i kod nas Koprivljana, za ovaj praznik je vezan i običaj darivanja jajima.
Jaje je simvol obnavljanja prirode i života. I kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći,tako isto vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju.

Naša Sveta vjera uči nas i otkriva nam da nas je stvorio najveći naučnik koji se zove Bog. Da nas je stvorio po slici i prilici svojoj. Sličnima Sebi, sličnima Bogu. To je za sve nas vidljivo prostim okom. Čovjek se neizmjerno razlikuje od svih živih bića i sliči onome Umnome i Uzvišenome koga među tim bićima nema.
Stradanja Sina Božijeg, koji je radi nas ljudi i radi našeg spasenja ovaplotio se od Duha Svetoga i Marije Djeve i postao čovjek. I koji je raspet za nas u vrijeme Pontija Pilata i stradao i pogreben. I koji je Vaskrsao u treći dan po pismu.

Hristos vaskrse!


Posle Velikog petka, najveće tragedije čovečanstva, ali i slave Božje, kada je čovjek bio nemilosrdni sudija ljubavi Božjoj, kada je osudio na smrt Bogočoveka Hrista, kada su laž, prevara i obmana hteli da likuju nad raspetim Hristom, kada su se nebo, i zemlja, i podzemni svijet postideli nedjela roda ljudskoga i tama sve obuzela – evo nam dana PROLASKA i PRELASKA Bogočoveka Hrista iz smrti u život, iz tame groba u svjetlost dana.
Evo Dana nad danima, Vremena nad vremenima, kada vaskrsli Gospod pokida okove grijeha, smrti i đavola, kojima čovečanstvo, a sa njim i cjelokupna priroda, bjehu okovani! Evo Dana naše slobode i radosti! Vaskrsenjem Hristovim sve i sva ispuni se novom svjetlošću vječnog života. Zato, radujmo se i veselimo se, Prazniku slobode i života! Sužnji tame najviše se raduju slobodi svjetlosti. Vaskrsenjem Hristovim pobijeđena je vjekovna nepravda koju su grijeh i smrt nanosili čovjeku.
Svjetlost svijeta kao sunce novog života zasija iz groba, kao što prije stradanja zasija na gori Tavoru. Neka se sva tvorevina raduje vaskrsenju Hristovom, jer slabo i nemoćno postaje jako i moćno, učvršćuje se. U vaskrsenju Hristovom čitav univerzum se izmenio. Zato ono jeste novo stvaranje svijeta i novo rađanje čovjeka, ovog puta iz samog života koji vaskrsli Hristos daruje svijetu i čovjeku.
Vaskrsli Hristos javio se ženama mironosicama i preplašenim apostolima, koji se zbog straha od Judeja bejahu razbježali, sabra ih oko sebe i učvrsti ih u vjeri riječima: Ne plašite se! Ja pobijedih svijet! – svijet koji ga je prije samo nekoliko dana osudio i razapeo na krstu. Upravo tako, On danas i uvijek sabira sve nas oko sebe i jednako poručuje: Ne bojte se, jer ja pobijedih svijet! Vidjevši i iskusivši slavu njega vaskrsloga, slavimo ga i kličemo svijetu: Hristos vaskrse, narodi! Hristos vaskrse, slavite! Hristos vaskrse, vjerujte! Naša vjera je vjera krsnovaskrsnog iskustva. Mi znamo i zato vjerujemo. Znanje stečeno iskustvom jeste najveća potvrda vjere.
Prije svoga stradanja, pogrebenja i vaskrsenja, Gospod izvede trojicu svojih učenika na goru veoma visoku. To beše gora Tavor. Na njoj, u tajni svoga preobraženja, otkri im tajnu svoga bogočovečanskog bića, koje će njima i cijelom svijetu biti opitno poznato po njegovom vaskrsenju. Projavljivanje božanske sile i slave bi propraćeno svetlošću netvarne blagodati koja jeste u Hristu i koju svijet primi vaskrsenjem njegovim. Svijet bez Hrista jeste svijet mraka. Svijet sa vaskrslim Hristom – svijet je vječne svjetlosti, svjetlosti koja osvjetljava svaki dijo naše duše, našeg bića. Zato i jesmo djeca svjetlosti.
Šta za nas koji živimo dvije hiljade godina posle vaskrsenja Hristovog predstavlja vaskrsenje Hristovo? Da li samo uspomenu ili sejćanje? Da li samo običajno slavljenje ili nešto mnogo više i dublje? Blagodat vaskrsenja Hristova je neiscrpni izvor spasenja čoveka i svijeta u svakom vremenu i prostoru. To je apsolutna i potpuna promjena čoveka i svijeta koju Bogočovek Hristos svojim dolaskom i vaskrsenjem donese. Dakle, istu i jednaku snagu i moć ima vaskrsenje Hristovo i za njegove savremenike i za nas koji ga posle dvadeset vjekova slavimo..

HRISTOS VASKRSE!
VAISTINU VASKRSE!Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
Weitere Beiträge...
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1448465
DanasDanas138
JučeJuče479
Ova SedmicaOva Sedmica617
Ovaj MjesecOvaj Mjesec6592
UkupnoUkupno1448465