Banner
°°° VAŠE POVJERENJE°°°°° NAŠA JE NAGRADA°°°
Banner
ZADNJE POSTAVITE SLIKE
nove slike.jpg
SRCEM ZA MODRIČU
Banner
Benutzer : 5770
Beiträge : 452
Weblinks : 16
Wir haben 22 Gäste online

KOPRIVNA-Tragom prošlosti

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg

 

+ Prof.Dr.Filozofskih nauka

Radomir Vasić

Za mlade čitaoce ove knjige izuzetno je dragocena materija koja govori o odlikama i karakteru ove knjige. Njen sadržaj predstavlja seosku jučerašnjicu. Naglašavamo da oni to treba da znaju i mnogo toga da očuvaju.

Drage čitateljke i dragi čitaoci, kada budete do kraja pročitali ovu knjigu, mnogi od vas će se u mislima sjetiti, mislim na one naše starije generacije, mnogih naših seoskih sijela, perušanja i seoskih sastanaka, na koja su uvijek kao po komandi seoskih običaja i po nepisanom  zakonu sela, uvijek dolazili naši seoski muzičari sa šargijama,violinama, frulama i dvojnicama i tako svirajući i pjevajući, zabavljali sve prisutne i to sve do rujne zore...

Naše selo Koprivna ima,nažalost i jednu tužnu stranu istorije.Mnoge naše Koprivljanke i Koprivljani su u svojoj mladosti i to u najljepšim godinama svoga života odlazili na posao u inostranstvo,u Njemačku,Austriju,Švajcarsku (gdje je i sahranjen profa Radomir Vasić),Italiju,ali i u Kanadu,Ameriku pa čak i u daleku Australiju.

Počelo je negdje oko 1960.g.pa sve do današnjih dana.Istini za volju,danas još samo mali broj odlazi na rad preko granice.A svejedno gdje god da se naši mještani sela Koprivne nalazili i bilo u kojoj stranoj zemlji na kom bilo kom kontinentu svijeta,nose svoju rodnu Koprivnu u srcu svome i vole je svom dušom svojom.

Ova ideja o ovakvoj jednoj knjizi o Koprivni potekla je od Odbora za izdavanje-Monografije Koprivna,koga sačinjavaju:Lazić Sreto,Maksimović Dimitrije,Savić Marko,Despotović Miloš,Despotović Rade,Todorović Radomir,Stevanović Slobodan,Jevtić Ilija,Radovanović Radovan,Đurić Branislav,Jakovljević Milorad,Grujić Stanislav,Jaćimović Milenko i Despotović Petar.

Oni su uz saglasnost Mjesne zajednice Koprivna,ali istina ne svi, uspjeli da se aktiviraju na prikupljanju materijala za kapitalnu knjigu o Koprivni koja je zlata vrijedna.Ovom prilikom se u ime svih građana i u svoje lično ime zahvaljujem svim članovima Odbora za izdavanje ove knjige „KOPRIVNA-TRAGOM PROŠLOSTI“ na čelu sa najaktivnijim njihovim članom medicinskim tehničarom Radomirom Todorovićem koga u narodu od milja zovu „doktor Radomir“.A evo šta članovi Odbora za izdavanje ove knjige u svom pismu od 1.jula 2005.g.koga su poslali na sve koprivnske adrese,kažu:“Ne dozvolimo da nam naši lijepi,stari znameniti običaji,tradicije i značajni datumi panu u zaborav i to za sva vremena“.(Koprivna 1533.-2000.).Zato ćemo zauvijek biti zahvalni ovim hrabrim momcima što su se smjelo i bez ikakvog straha „uprtili“ ovu problematiku na svoja leđa-kao vodeničar svoju mješinu brašna,hvatajući se u „koštac“ sa ovim velikim,obimnim poslom u prikupljanju materijala za ovo pravo remek-djelo Koprivne.

Ova knjiga o Koprivni „KOPRIVNA TRAGOM PROŠLOSTI“ je posebna umjetnička tvorevina iz koje naši mladi mogu da nauče mnogo,veoma mnogo o svome selu,našim seoskim običajima iz drevne prošlosti i to ono što dosada nisu znali a niti čuli.

A i mi odrasli čitajući ovu knjigu možemo vrlo rado ali i sa prizvukom tuge,bola i sjete da se podsjetimo na ona stara,srećna,dobra vremena koja smo u djetinjstvu našem doživjeli,da se podsjetimo na našu ranu maldost i naše djetinjstvo koje se više nikada vratiti neće.

Ova knjiga je tako jedno veliko priznanje za ovaj umjetnički materijal i kapital koji je sada upravo ovjekovečen i zauvijek otrgnut od zaborava.

Ja ne bih ni slučajno ovdje da vama analiziram,niti da vam prepričavam sadržaj ove veoma bogate umjetničke knjige o našem selu,nego to ostavljam vama lično,kao jednu neobaveznu domaću zadaću.

Drage čitateljke i dragi čitaoci ja želim lično kada pročitate ovu cijelu knjigu od njene prve do poslednje stranice,vi lično izvršite sami sebi analizu,te tako svoje pohvale,mišljenje i eventualne primjedbe iznesete na promociju ove naše knjige.

Drage čitateljke i dragi čitaoci kada budete do kraja pročitali ovu knjigu,mnogi od vas će se u mislima sjetiti,mislim na one naše starije generacije,naših seoskih sijela,perušanja i seoskih sastanaka na koja su uvijek kao po komandi seoskih običaja i po nepisanom zakonu sela,uvijek dolazili naši seoski muzičari sa šargijama,voilinama,frulama i dvojnicama i tako svirajući i pjevajući zabavljali sve prisutne i to sve do rujne zore.

Posebnu analizu o ovim muzičarima sela Koprivne treba uraditi,ali veoma studiozno i u jednom od naših budućih dopunjenih i izmijenjenih izdanja,treba objaviti njihova imena i muzičke aktivnosti,kako prošlost ne bi bacila svoju crnu sijenku na sve njih i kako ih ne bi „progutala“ ta strašna avet zaborava.

Za malde čitaoce ove knjige biće veoma interesantno saznanje i opis naših jela od kukuruza na starinski način.Mnoge naše omladinke i omladinci iz Koprivne,nikada i nisu ni probali,a niti jeli cicvaru,puru,poparu,ili moču.A samo jednom kad se proba kukuruzna prova ispečena pod pekom u žeri ili kako miriše kuvani grah u zemljenom loncu obješen na verigama užarenog ognjišta,naloženog suvom bukovinom u januarske zimske dane.Samo jednom kada se proba taj naš seoski specijalitet nikada se više ne zaboravlja i pamti se do kraja života.

Recimo samo još i to da u ovom sadašnjem modernom životu,gdje električne mašine danas uzimaju veoma važnu ulogu u domaćinstvu za mlade,veoma je interesantno saznanje,da dok ovih mašina nije postojalo,kako su naše drage bake i naše drage,mile majke drvenim pratljačama prale rublje na potocima i seoskim rijekama.Veoma je interesantana članak u knjizi „KOPRIVNA-TRAGOM PROŠLOSTI“ o našim vodenim mlinovima tzv.“mlinčićima“ i njihovim vodeničarima i našim seljacima koji su u mješinama nosili žito u linčiće da samelju.

Takođe je intersantno pročitati kako su u naš govor „zalutale“ tuđe riječi,kao što su „bezbel,jazuk,nuto,de ba bolan“,itd.

Na veoma simpatičan način su u ovoj našoj knjizi opisane seoske svadbe,svadbeni običaji,prošnja,mirba,pohode...

Veoma su dragocjene uspomene zapisane u ovoj knjizi o našim vjerskim običajima u vezi sa proslavom naših najvećih i najdražih srpskih praznika:ROŽDENSTVO HRISTOVO-BOŽIĆ I VASKRESENJE HRISTOVO-VASKRS.

Zatim tu se još mogu pronaći i proslave naših KRSNIH SLAVA:(Prijem gostiju,molitva,slavski običaji za vrijeme slave i njen ispraćaj).

Ovdje se još u ovoj knjizi može pronaći opis o našim seoskim zanatima i njihovim zanatlijama Koprivne.Zapisana su i neka njihova imena...Naravno,ni u ovakvoj kapitalnoj knjizi kao što je ova naša „KOPRIVNA TRAGOM PROŠLOSTI“,njihova imena nisu sva mogla biti zapisana nego samo neka od njih.

Recimo,veoma poznata je bila tzv.Tarakova kovačnica u Koprivni Donjoj-u blizini Lazićeve kafane.Njen vlasnik bio je veoma omiljen u cijeloj Koprivni,Krstić Radoje.U ovoj veoma interesantnoj knjizi opisan je način pravljenja:Cigle,ćerpiča.kreča i ćumura.

Veoma poznata je bila ciglana u Osoju,tzv.Bertoni-ciglana,jednog Italijana Bertonija Antun-Tonija,koji je došao kao izbjeglica u Koprivnu i tako ostao sve do svoje smrti.Njegove ćerke:Angelina zvana Gina i Rosina i sinovi Marko i Tinut zaneseni ljubavlju svoje nove domovine gdje su rođeni,još i danas žive u bivšoj Jugoslaviji i nikada se nisu htjeli vratiti u svoju pravu domovinu Italiju.

Takođe su sačuvana i opisana naša prela,igranke,zborovi,zabave,priredbe,dječije doba kada se od silnog trebavskog vjetra i nanosa snijega,ni kućna vrata be mogu da otvore,dok gladni kurjaci zavijaju u obližnjim šumama.

U ovoj knjizi su još opisani tradicionalni,narodni običaji:Pokrivanje kuće,ispraćaj regruta u bivšu JNA,zdravice...

Pažljivi čitalac će pronaći opis krčmi,kafana,počev od kafane Branka Lazića pa sve do naših dućana,pekara.

I na kraju posebnu zahvalnost za organizovanje ove knjige kao i zahvalnost u prikupljanju njenog materijala,pored svih članova odbora za izdavanje ove knjige „KOPRIVNA TRAGOM PROŠLOSTI“,a koji su svi veoma mnogo truda i vremena uložili,uputio bih našem medicinskom tehničaru Radomiru Todoroviću,u našem narodu zvanom „doktor Radomir“.+ Med.Teh.

Todorović Radomir


 

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg
 
Weitere Beiträge...
GRADIMO KOPRIVNU
Banner
Banner
ŠVICARSKA - BOSNA
Banner
Banner
Banner
STATISTIKA
1448465
DanasDanas138
JučeJuče479
Ova SedmicaOva Sedmica617
Ovaj MjesecOvaj Mjesec6592
UkupnoUkupno1448465